Węglowodany i tłuszcze pod kontrolą

WęglowodanyPolska kuchnia od lat słynie z ogromnej bomby kalorycznej jaką w sobie zawiera, nasze babcie , mamy i często my same kochamy kuchnie ciężkostrawna, bardzo kaloryczną i sycąca. Zapominamy jednak że nasze życie zmieniło się przez te lata, dziś dużo częściej nasze życie odbywa się w trybie siedzącym, nie mamy czasu na uprawianie sportu, przez co okazuje się że społeczeństwo tyje na potęgę. Rozwiązanie jest bardzo proste, wystarczy się zastanowić czy nasze gotowanie nie jest przyczyną problemów jakie posiadamy my same i nasze rodziny, czy to nie nasze sosy do mięs, tłuste zupy, bardzo obfite posiłki nie są gwoździem do trumny zwanej zdrowiem? Może zamiast kolejnej porcji golonki warto zdecydować się na rybę w jarzynach, lekkostrawne zupy jarzynowe, zabielane a nie podbijane mąką. Uświadomienie sobie samemu że nasz błąd ma tak wielkie konsekwencje często jest punktem zwrotnym w życiu, warto wiedzieć, że gotowanie zdrowe jest równie przyjemne, aromatyczne i smaczne, wystarczy niewielka ilość dobrych chęci.

Comments are closed.

  • Kursy gotowania dla opornych

    48 lat ago
    Wielu z nas mimo szczerych chęci nie jest w stanie zrozumieć na czym polega nowoczesna sztuka gotowania, na rynku coraz częściej spotkać można kursy kulinarne, propozycje pokazania i prezentowania wiedzy związanej z nauką łączenia składników, przyprawiania dań czy tworzenia niezwykłych smaków które zachwycają. Warto jednak pamiętać, że na takim kurcie przekazywane są pewne podstawy,…
  • Nowoczesność w restauracjach

    48 lat ago
    Obecnie właściciele restauracji dwoją się i troją, aby zachęcać klientów do odwiedzania ich lokali, wystrój, pewna klimatyczność miejsca, niezwykłe połączenia kolorystyki, nowoczesnych trendów z harmonią i ładem są odpowiedzią na wymogi jakie prezentuje potencjalny klient. Dla wielu czynnikiem szczególnym jednak jest miejsce pozwalające na spokojne delektowanie się specjałami kuchni, miejsce w którym gwar i…
  • Przyprawy obecne w naszej kuchni

    48 lat ago
    A czym dla ciebie są przyprawy ? Wiele osób doskonale zna przyprawy takie jak bazylia, zioła prowansalskie, imbir, czy kardamon, jednak ich zastosowanie w codziennej kuchni ogranicza się do soli, pieprzy czy czosnku. Światowej sławy kucharze nie rozstają się ze swoimi nożami, oraz pakietem przypraw, najprostsze danie odpowiednio doprawione zamienia się w wykwintną ucztę…
Wrzesień 2013
P W Ś C P S N
« Sie   Paź »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30